DİŞ ÇEKİMİNİN 6 ZARARLI ETKİSİ
Çocuklar için bir bebek dişinin kaybı, yastığın altına sıkışmış bazı madeni paralar şeklinde Diş Perisi tarafından cömertçe ödüllendirilen bir geçit töreni anlamına gelir. Yetişkinler için ise diş kaybı aynı çekiciliği tutmaz. Nitekim ciddi bir diş sağlığı sorununa de olabilir.
Diş kaybına genellikle diş çürümesi veya travma neden olur. Diş eksiklikleri implantlar, köprüler ve takma dişler gibi restoratif seçeneklerle düzeltilebilse de, çok sayıda insan tedavi görmeden eksik dişlerle yaşamaktadır. Diş implantlarının veya diğer restorasyonların maliyeti size eksik dişlerinizi yaptırmamak için mazeret olabilir. Özellikle de gülme sırasında görünmeyen arka azı dişlerin eksikliğinde hastalar dişlerini yaptırma gereği duymayabiliyor.
Fakat eksik dişlerin telafi edilmeden hayatın devam ettirilmesi gülüşünüzün sağlığına ve işlevselliğine zarar verebilir. Diş eksikliklerinin tamamlanmaması günlük hayatınızı etkileyebilecek, daha pahalı sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir.
İŞTE EKSİK DİŞLERİN DEĞİŞTİRİLMEMESİYLE İLİŞKİLİ 6 DİŞ SONUCU:
1.KEMİK KAYBI
Eksik bir dişin (veya dişlerin) yerine diş yapılmaması çene kemiği kaybının önde gelen nedenidir. Dişler çene kemiğini uyarmaya ve desteklemeye yardımcı olur; aynı şekilde bu egzersiz kas sağlığını teşvik etmeye ve desteklemeye de yardımcı olur. Eğer dişleriniz eksikse, bir zamanlar onları destekleyen kemik artık uyarılmaz. Aynı şekilde kullanılmayan kas da atrofiye olabilir, ayrıca kullanılmayan çene kemiği de erimeye başlar. Dental implantlar, maksimum güç ve destek sağlamak için kemikle kaynaşan vidaları içerir. Bu işlem (osseointegrasyon) çene kemiğini destekler
2.DİŞLERİN YER DEĞİŞTİRMESİ
Her ne kadar dişler çene kemiğine sıkıca tutunmuş olsalar da yine de herhangi bir sebepten dolayı (diş eti çekilmesi, diş çürüğü, vb.) zaman içinde kayabilir ve hareket edebilirler. Bu kayma sorunu bir veya daha fazla eksik dişle önemli ölçüde hızlanabilir. Boşluk (lar), bitişik dişlerin kayabileceği geniş alanlar oluşturur. Bu kayma, diğer dişlerin kayması için daha fazla alan yaratır ve domino etkisi gibi tüm çene kapanışı etkilenebilir.
3.KAPANIŞ BOZUKLUKLARI
Bir veya daha fazla diş eksikliği kalan dişlerinizin sağlığını, diş etlerinizi, başınızı ve boynunuzu, çene kaslarınızı ve çene ekleminizin (temporomandibular eklem) sağlığını etkileyen kapanış düzensizliklerine neden olabilir. Dişlerinizin çiğneme yüzeylerinin bir araya gelme şekli kapanışı (ısırıklarınızı) belirler. Eksik dişler, dişlerin kaymasına neden olabilir, bu da ısırdığınızda dişlerin nasıl bir araya geldiğini büyük ölçüde etkiler.
Uygun olmayan bir kapanış (maloklüzyon), baş ağrısı, kas ağrısı, dişlerin doğal olmayan şekilde teması, diş kaybı, hassasiyet ve hatta çene eklemi rahatsızlıkları gibi şeyler de dâhil olmak üzere çeşitli sorunlara yol açabilir. Ortodonti, maloklüzyonun düzeltilmesine yardımcı olabilir, ancak pahalı ve uzun bir tedavi süreci olabilir.
4.ÇİĞNEME GÜÇLÜĞÜ
Yediğimiz yemeğin çiğnenmesi ve öğütülmesinde dişlerimizi kullanırız. Eksik diş/dişlerinizin bulunduğu yere bağlı olarak, en sevdiğiniz yiyeceklerden bazılarını yemekte zorluk yaşayabilirsiniz. Ön dişlerimiz besinleri kesiyorken azı dişler besinlerin öğütür ve parçalanmasını sağlar. Bu dişlerin eksikliği çiğneme güçlüğüne yol açar. Yeterince çiğneyememek de sindirimi etkileyerek asit reflü gibi problemlere yol açabilir. Eksik dişlerin doldurulması ile bu sıkıntı tamamen önlenebilir.
5.YÜZ ESTETİĞİ
Dişleriniz, yüzünüzün şeklini ve yapısını desteklemeye yardımcı olur. Eksik dişlerin yüz estetiğini nasıl etkileyebileceğini görünce şaşıracaksınız. Çene kemiklerinde erimeler olduğu zaman yüzümüzde çöküntü olur ve yaşlı görünüm yansıtır. Takma dişleri olan biri, dişlerini ağzından çıkardığı zaman görüntüsü tamamen değişir.
6.KONUŞMA ZORLUĞU
İster inanın ister inanmayın, dişleriniz konuşmada rol oynar. Eksik dişler (veya dişler arasındaki büyük boşluklar bile) bazı kelimelerin telaffuz edilmesini zorlaştırabilir. Konuşurken yuvarlama, ıslık sesi çıkarma, hatta tükürük saçılması sorunları yaşayabilirsiniz.
*Bu yazı https://www.yourdentistryguide.com adresinden çevrilmiştir.