Antalya Endodonti-Kanal Tedavisi
  • Antalya da Kanal Tedavisi, Endodonti Uzmanı

    Uzm. Dt. Hakan AYDIN

    GÜVENİLİR UZMAN Kanal Tedavisinden Kormanıza Gerek Yok. Doğru Adrestesiniz...
    Hasan BULUT - 28.09.2016
    Detay
  • Antalya da Kanal Tedavisi,Endodonti Uzmanı

    Uzm. Dt. Hakan AYDIN

    ESTETİK DİŞ TEDAVİ Artık Dişlerinizin Kötü Görüntüsü Son Buluyor.Gülmeyi Özlemişim...
    Ayşe YURTSEVEN - 23.08.2016
    Detay
  • Antalya da Kanal Tedavisi, Endodonti Uzmanı

    Uzm. Dt. Hakan AYDIN

    DİŞ BEYAZLATMASI Herkes Güzel Gülmek İster.Beyaz Dişlerle Gülümsemek mi İstiyorsunuz?.Artık Dişlerimi Saklayarak Gülmüyorum
    Türkan YOLDAŞ - 12.07.2016
    Detay
Kanal Tedavisi

Endodonti, Yunanca ‘iç’ anlamına gelen ‘endo’ ve ‘diş’ anlamına gelen ‘odont’ kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur...

Detay
Estetik Diş Tedavisi

Diş hekimliğinin, ağız ve diş bölgesini sağlık ve estetik açıdan yeniden düzenlenmesini ele alan önemli bir branştır...

Detay
Diş Beyazlatma

Dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir...

Detay

KANAL TEDAVİSİNİN ENDODONTİ UZMANI TARAFINDAN YAPILMASININ ÖNEMDİR!...

NEDEN ENDODONTİ UZMANI !!!


Endodontistler yani kök kanal tedavisi uzmanları diş hekimliği eğitimi sonrası en az üç yıl olmak üzere bu alanda uzmanlık eğitimi almış veya doktora programını bitirerek genel diş hekimlerine verilen endodonti eğitiminin ilerisine geçmiş kişilerdir.

Kanal tedavisi başarısının değerlendirildiği klinik çalışmalarda endodontistlerin uyguladıkları kök kanal tedavilerindeki başarı yüzdelerinin deneyim, uzmanlık ve ekipman yeterliliği gibi konulardan dolayı genel diş hekimlerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür.


Galeriye Git

Sıkça Sorulan Sorular

Hekiminiz Sizin İçin Cevaplıyor...

Endodontik (kök kanalı) tedavi, dişin iç kısmının tedavisidir. Endodontik tedavi diş iltihaplı veya enfekte duruma geldiği zaman uygulanmaktadır. Kök kanal sisteminin enflamasyon veya enfeksiyonu değişik sebeplerden dolayı oluşabilmektedir; derin çürükler, dişteki tekrarlayan dişsel işlemler, kuron (kaplama) yapılmış dişlerdeki problemler veya dişlerdeki çatlak veya kırıklar. Şayet enflamasyonlu veya enfeksiyonlu pulpa tedavi edilmezse, ağrı ve/veya abse oluşacaktır. Kök kanal tedavisi sırasında iltihaplı veya enfekte olan pulpa uzaklaştırılır, dişin kanalları dikkatlice temizlenir ve dezenfekte edilir, daha sonrada guta-perka denilen bir dolgu maddesi ile doldurulur. Sonrasında da dişe dolgu restorasyonu veya kuron protezi yapılır. Restorasyondan sonra diş diğer dişler gibi fonksiyonuna devam etmektedir..

Başlangıç olarak semptomlar sıcak, soğuk, ekşi, tatlı gibi uyaranlara karşı uzayan duyarlılık veya ısırmada ağrı gibi hafif düzeyde olabilir. Eğer böyle belirtilere sahipseniz detaylı bir klinik ve radyografik muayene için diş endodontistinize başvurunuz. Bu durumlarda beklemek bir seçenek değildir.

En kısa sürede büyük olasılıkla kanal tedavisi uygulanması için diş hekiminize başvurunuz. Şayet daha karmaşık bir probleme sahipseniz, dişinizin kurtulması için bir endodontist (kanal tedavisi uzmanı) tercih edebilirsiniz. Bu süre boyunca ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Doktor muayenesi olmadan antibiyotik başlamayınız. İlgili dişinizin tedavisi sonrası şikâyetleriniz hızlıca geçecektir.

Modern anestezik tekniklerin gelişmesi ile birlikte tedavide yeterli bir anestezi sağlanmaktadır ve herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Tedavi sırasında ilgili diş ve çevresinde uyuşma sağlanmaktadır. Bu uyuşma hissi tedaviden birkaç saat sonra geçmektedir.

Anestezinin etkisinin geçmesinden sonra dişlerde duyarlılık veya hafif düzeyde ağrılar olabilir. Gerekli durumlarda hastalarımıza ağrı kesiciler önermekteyiz. Dişlerdeki duyarlılık bir hafta kadar sürebilir. Sonrasında ise sağlıklı dişlere sahip olmanızın rahatlığını yaşayacaksınız.

Endodontik vakaların çoğunluğunda işlem tek seansta bitirilmektedir. Muayene sırasında bütün tedavi seçenekleri ve sizlerden gelen sorular detaylı şekilde izah edilmektedir. Hastaların semptomları ve röntgenleri değerlendirilmekte ve teşhis konulmaktadır. Endodontik tedavi gerekli ise ve endikasyon uygunsa tek seans tedaviniz tamamlanacaktır. Fakat bazı durumlarda tedavi çoklu seanslar gerektirmektedir.

Pulpanın çıkarılmış olmasına rağmen, dişiniz ağız içerisinde fonksiyon görmeye devam edecektir çünkü diş çevre dokular tarafından desteklenmektedir. Düzenli diş fırçalama ve ağız ipi kullanımı ile ağız bakımının iyi yapılması, uygun beslenme alışkanlığı ve periyodik diş muayeneleri ile dişiniz ömrü uzun olacaktır. Tedavi sonucu garanti olmasa da endodontik işlemler sonrası başarı yüzdesi çok yüksektir. Birçok dişte problem yaşamayız ve diş ile ilgili zayıf bir başarı elde edeceğimizi ön gördüğümüz durumlarda tedavi öncesi ve sırasında sizleri bilgilendirmekteyiz. Bazı durumlarda da dişinizin tedavisinde başarı sağlamak için ilave bir cerrahi işlem gerekebilir.

Kanal tedavisine alternatif çoğunlukla dişin çekimidir. çekilmiş dişin yerine çiğneme fonksiyonunun sağlanması ve yandaki dişlerin çekim boşluğuna devrilmesini önlemek için implant uygulama, köprü protezi veya hareketli kısmi damak protez yapılabilir. Bu tedavi alternatifleri cerrahi işlemler veya çevre sağlıklı dişlerde işlemler gerektirmekte, endodontik tedaviye göre daha maliyetli olmakta ve daha uzun süreler gerektirmektedir. Ve de yapılan protezler doğal dişler gibi olmamaktadır. Kendi dişinizin ağızda kalması ile hem daha doğal hem de daha kazançlı ve sağlıklı bir dişe sahip olacaksınız.

Çoğu diş endodontik olarak tedavi edilebilmektedir. Nadir durumlarda bir diş kurtarılamamaktadır çünkü kök kanallarında tıkanıklık sonucu tam bir temizleme yapılamamaktadır, köklerde şiddetli kırıklar vardır, dişin etrafındaki kemik yeterli destek sağlayamamaktadır veya dişte restore edilemeyecek şekilde madde kaybı vardır. Fakat endodontik tedavide ilerlemeler ile önceki yıllarda kaybedilmek zorunda kalınan dişler bugün başarılı şekilde tedavi edilmektedir. endodontik tedavinin uygun olmadığı zaman endodontik cerrahi ile diş kurtarılabilir.

Şayet endodontik olarak tedavi edilmiş bir diş iyileşmemiş veya yeni problemler gelişmiş ise endodontik cerrahi veya apikoektomi olarak adlandırılan farklı bir işlem tedavi seçeneği olabilir. Kanal tedavisinin yenilenmesi, kanalda bir tıkanıklık olduğunda veya kanal içerisinde bir post varlığında tedavi seçeneği olamamaktadır, bu gibi durumlarda endodontik cerrahi düşünülebilir. Bu işlemde, dişin etrafındaki diş eti dokusu kaldırılır, kemikte bir açıklık oluşturulur ve kök ucundaki enflamasyonlu veya enfekte doku uzaklaştırılır. Kök ucundan bir miktar kesilmesi işlemi apikoektomi olarak adlandırılır. Kök ucu temizlendikten sonra MTA isimli biyouyumlu bir dolgu maddesi ile kök ucu kapatılır. Uygun bir iyileşme için diş eti dokuları süturlar ile birleştirilir. Birkaç aylık bir süreden sonra kök ucundaki kemikte iyileşme olmaktadır. Hastalarımız ertesi gün işine ve rutin işlemlerine dönmektedir.

Diş için alınan röntgenlerden maruz kalınan radyasyon ile ilgili riskler oldukça düşüktür. Endodontik tedavi sırasında radyografiler gerekli olmaktadır. Kliniğimizde kullandığımız röntgenler bilgisayarlı dijital radyografilerdir ve bu sistemle alınan radyasyon düzeyleri geleneksel röntgenlere göre %90 daha azdır.

Yeni travma, derin çürük, dolgunun kırılması veya düşmesi dişinizde yeni bir enfeksiyona neden olabilir. Bazı vakalarda endodontistiniz daha önceki tedavinizde girilememiş olan dar veya eğri kanalları tespit edebilir. Aynı zamanda periodontal (diş eti) hastalıkları da başarısızlığa neden olabilir.

Kanal tedavisinden sonra dişlerinizin renk değişiminde şu faktörler etkendir: 1- Diş dokusu içerisinde temizlenmeden kalmış olan pulpa dokusu artıkları 2- Kök kanal tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçlar

Kanal Tedavi Uzmanı Uzm. Dt. Hakan AYDIN Diyor Ki
Antalya Endodonti-Kanal Tedavisi
Hastaların Uzm. Dt. Hakan AYDIN Hakkındaki Yorumları