KANAL TEDAVİSİ NEDİR?
Endodonti, Yunanca "iç" anlamına gelen "endo" ve "diş" anlamına gelen "odont" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Endodontik tedavi, dişe sinir ve kan dolaşımı sağlayan iç kısmının tedavisi anlamına gelmektedir.
Endodontik tedaviyi anlamak için dişin anatomisi hakkında bazı bilgiler vermek faydalı olacaktır. Dişin içerisinde, sert dokular olan mine ve dentin tabakalarının altında pulpa olarak isimlendirilen yumuşak bir doku vardır. Pulpa; kan damarları, sinirler ve bağ dokusu gibi elemanlardan oluşmaktadır ve diş gelişimi sırasında çevre dokuları meydana getirmektedir. Dişin kuronundan, çevre dokular ile bağlantısını sağladığı yer olan kök ucuna kadar uzanmaktadır. Pulpa dişin büyümesi ve gelişimi sırasında önemlidir. Fakat diş olgunlaşmasını tamamladıktan sonra pulpa dokusu olmadan da ağızda varlığını devam ettirebilmektedir çünkü çevre dokular ile desteklenmektedir.
Kök kanal tedavisi, diş tedavileri arasında en fazla uygulanan işlemlerden biridir. Bu basit işlem ağrıyı elimine etmekte ve dişin çekilmeden ağızda kalmasını sağlayarak köprü gibi sabit protezler, hareketli protezler ve implant işlemlerinin yapılmasını engellemektedir. Kök kanal tedavisi, dişin içerisinde bulunan pulpa dokusu enflamasyonlu veya enfekte hale geldiği zaman uygulanmaktadır. Bu durum, çatlak, travma veya tedavi edilmemiş çürük gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Pulpa hasarını gösteren birtakım klinik belirtiler vardır. Bunlar; aralıklı veya sürekli ağrı, çevre dişeti dokusunda hassasiyet, çiğneme esnasında duyarlılık ve sıcak veya soğuk gibi ısısal uyaranlara karşı hassasiyettir. Fakat bazı durumlarda ise hastada hiçbir bulunmayabilir.
Klinik muayene ve çekilen röntgenler ile radyografik muayene sonrası kök kanal tedavisi işlemlerinde ilk olarak dişte bulunan tüm çürük dokular uzaklaştırılır ve dişin kanal veya kanallarına girilir. Sonrasında kanal eğeleri yardımıyla kanal içeriği temizlenir ve enfekte dokular uzaklaştırılır ve bu işlemler sırasında oluşturulan boşluk "guta-perka" denilen, biyouyumlu kanal dolgu malzemesi ile doldurulur. Tedavi bazı durumlarda tek seans bitirilebildiği gibi bazı durumlarda ise enfeksiyonun kontrol alınması için çoklu seanslar gerekebilmekte ve kök kanallarına antibakteriyel ilaçlar konularak dişin geçici bir dolgu maddesi ile kapatılması gerekebilmektedir. Kanal tedavisi sonrası dişin restorasyonu geride kalan diş dokusunun miktarına göre dolgular veya kuron protezler ile yapılabilmektedir. Modern teknikler ve anestezikler ile tedavi sırasında hastalar herhangi bir rahatsızlık duymamaktadır.