Diş Hekiminize Sorun

Ağız ve Diş sağlığınız ile ilgili problemlerinizi, aklınıza takılanları bize sorun hekimimiz yanıtlasın.

Bu hizmet sadece bilgilendirme amaçlı olup, diş hekimi muayenesinin yerini tutmayacağı gibi, hastayı görmeden kesin bir yorum yapılması mümkün değildir. Fakat fikir vermesi açısından yararlı olacağını düşünüyoruz.

Diş hekimimiz çalışma saatleri içinde müsait olduğu en kısa sürede dönüş yapacaktır.

Daha Güzel Gülüşler İçin....






Uzm. Dt. Hakan Aydın Hastaların Sorularını Cevaplıyor...
  • Hocam dişimde abse gelişti. Hangi tedavi daha uygundur: Kök kanal tedavisi veya dişin çekimi?

    6.11.2016 19:01:00 - Kadir DURSUNOĞLU


    Diş absesi, dişin kök kanal sisteminden kaynaklı ağrılı bir enfeksiyondur. Dişin içerisinde sinirlerin, kan damarlarının bulunduğu yumuşak doku olan pulpa dokusu enflamasyonlu veya enfekte olduğu zaman ve tedavi edilmediği zaman oluşmaktadır. Diş absesinin oluşmasında yaygın nedenlerden bazıları tedavi edilmeyen diş çürükleri, diş eti hastalıkları, travmatik yaralanmalar ve eski derin dolgulardır. Diş absesi kesinlikle bir diş hekimi kontrolünde profesyonel diş tedavisi gerektirmektedir. Diş absesinde tedavi seçeneklerinden bazıları şunlardır; Antibiyotikler: Diş absesinden sorumlu olan mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Antibiyotik alımından sonra birkaç gün sonra semptomlar hafiflemektedir. Fakat dişi tedavi etmez. absenin geçmesi sonrası dişin tedavisi gerekir. İlaçlar: Ağrı kesiciler diş absesinin neden olduğu rahatsızlıkları ve ağrıları azaltmak için kullanılmaktadır. Kök kanal tedavisi: Enfeksiyonu elimine etmekte ve enfekte dişinizi korumaktadır. Kök kanal tedavisi işlemleri enfekte pulpanın uzaklaştırılmasını ve absenin drene edilmesini içermektedir. Şayet dişinizde restore edilebilecek bir diş dokusu varsa kök kanal tedavisi dişiniz için en uygun tedavi olacaktır. Bu tarz dişlerde kanal tedavisi ile başarı oranı oldukça yüksektir ve dişin çekimi son çare olarak düşünülmelidir.

    26.11.2016 12:15:00 - Uzm. Dt. Hakan AYDIN

  • Hakan Bey dişlerimde bazı problemler var. Kanal tedavisi ihtiyacı olduğunu nasıl anlayabilirim?

    16.01.2017 10:05:00 - Mert KARAL


    Bunu anlayabilmek için detaylı bir ağız içi muayene ve radyografik değerlendirme yapmak gerekir. Fakat başlıca olarak şu şikâyetleriniz varsa dişiniz ile ilgili kanal tedavisi teşhisi ihtimali yüksektir: • Çiğneme ve baskı sırasında şiddetli diş ağrısı • Sıcak veya soğuk gibi ısısal uyaranlar ve ekşi, tatlı gibi uyaranlar karşısında uzun süren duyarlılık/ağrı • Dişinizde renk değişikliği mevcutsa • Dişinizin kökü hizasındaki dişetinde şişlik ve hassasiyet varsa • Dişin etrafındaki dişetinde inatçı veya tekrarlayan fistül ağzı (sivilceye benzer, iltihabın kök ucundan dışarı boşaldığı kanal ağzı)

    17.01.2017 12:03:00 - Uzm. Dt. Hakan AYDIN

  • Sayın hocam, yakın zamanda bir dişime kanal tedavisi yapıldı ve doktorum bu dişe kaplama yapılmasını önerdi. Kök kanal tedavisinden sonra kuron kaplama neden önerilir?

    4.03.2017 15:11:00 - Semra YALÇIN


    Kanal tedavisi görmüş olan dişlerin hepsinde porselen kaplama yapılmamakla birlikte fakat çoğunlukla gerekmektedir, çünkü 1. Kanal tedavisi gereken dişlerde çürüklerden ve endodontik tedavi işlemlerinden dolayı diş yapılarında (mine ve dentin) büyük miktarda kayıplar vardır. 2. Kök kanal tedavisinden sonra bakterilerin kontaminasyonu ve kök kanal dolgu materyalinin üzerine yerleştirilen restorasyondan sızıntı için olası bir risk vardır. Bu da endodontik tedavinin başarısızlığına yol açmaktadır. 3. Endodontik tedavi sonrası pulpasını kaybetmiş olan dişlerde dentinin su içeriği azalmakta ve daha zayıf konuma gelmektedir (eskiden kabul edilen bir görüştür, şu an kabul görmemektedir). Klinik olarak özellikle arka grup dişler olan küçük azı ve büyük azı dişlerinin kanal tedavisi sonrası belirli bir süre sonra kalan diş dokularının kırılmasına bağlı olarak hastaların sıkıntı yaşadığını görmekteyiz. Mekanik olarak içsel desteğin kaybına bağlı olarak bu dişlerde kırığa yatkınlık meydana gelmektedir. Bu dişlerde çürüklerin ve eski dolguların uzaklaştırılması sonrası çoğu zaman geride kalan diş yapıları çiğneme kuvvetlerini karşılayacak kalınlıkta olamamaktadır. Ne yazık ki klinik olarak kaplama gerçekleştirilmeyen dişlerin ne kadar ömrü olacağını ön görmek zor olmaktadır. Geri kalan diş yapılarında oluşan bir kırık bazı durumlarda dikey olarak diş eti seviyesinin altına uzanmakta ve tedaviyi güçleştirmekte hatta bazı durumlarda dişin çekimi gerekebilmektedir. Buna bağlı olarak tedavide süre ve fiyat olarak daha fazla problemler oluşmaktadır.

    5.03.2017 10:21:00 - Uzm. Dt. Hakan AYDIN

  • Hakan Bey, daha önceden kanal tedavisi uygulanmış dişimde tekrardan iltihaplanma oldu. Dişimin çekimimi gerekiyor.

    10.09.2017 09:09:00 - Aydın KORKMAZ


    Kök kanal tedavisi yapılmış olan bir dişin çekiminin gerçekleşmesinin nedeni; kök kanal tedavisi işleminin başarısız olması (ağrının, şişliğin veya duyarlılığın devamı) ve tedavinin tekrarı veya endodontik cerrahi gibi işlemleri gibi diğer tedavi seçeneklerinin pratikte geçerli olmadığı durumlardır. Kanal tedavisinin yenilenmesi işlemi mikrobiyal faktörler ve ilk tedavide başarısızlığa neden olan etkenlerin çözümünün olası olmamasına bağlı olarak şüpheli bir tedavi seyri gösterebilir. Endodontistiniz detaylı bir klinik ve radyografik muayene ile tedavi yenilenmesi veya dişin çekiminin kararı hakkında size bilgiler verecektir. Başarısız olgularda endodontik cerrahi işlemleri ile kök ucunun cerrahi olarak temizlenmesi ve başarısızlığa neden olan etkenin ortadan kaldırılması uygulanabilir. Fakat bazı hastalarda sistemik rahatsızlıklar bulunması gibi medikal koşullar, yaşın ileri olması ve psikolojik nedenlerden dolayı apikal rezeksiyon yani kök ucu ameliyatı uygulanamaz. Bu yüzden şanssız bir şekilde hastanın şikâyetlerinin rahatlatılması için dişin çekimi daha uygun olur. Aynı zamanda tedavi sonrası madde kaybının fazla olduğu ve porselen kaplama yapılmamış vakalarda dişin kırılmasına bağlı olarak dişin tekrardan restorasyonu olası olmamaktadır. Bazı durumlarda ise dişin kökünün kırılmasına bağlı başarısızlık olabilmektedir. Bu gibi durumlarda dişin çekimi gerçekleştirilir.

    12.09.2017 19:03:00 - Uzm. Dt. Hakan AYDIN

  • Doktor bey, şu an hamileyim ve dişimin bir tanesi ağrı yapıyor. Hamilelik sürecinde diş tedavisi işlemleri güvenli midir?

    3.02.2018 10:35:00 - Yeşim CİVELEK


    Diş tedavileri hamilelik süreci boyunca yapılabilir. Fakat diş tedavilerinin uygulanması için en uygun zamanlar ikinci tremester dönemi olan 14 hafta ile 20 hafta arasıdır. Bu zamana kadar olan süreçte fetal (cenine ait) organların gelişimi tamamlanmaktadır ve bu süreçte yan etkilerin riski düşüktür. Araştırmalar, ikinci tremester sırasında dolgu yaptıran, diş çekimi ve kanal tedavisi uygulanan hamile hastalarda doğum sırasında daha fazla problem olmadığını göstermiştir. Ayrıca mide bulantısı ve postural (vücudun duruşu ile ilgili) rahatsızlıklar ikinci tremesterde daha azdır. Eğer diş ağrınız veya şişliğiniz varsa, en kısa sürede diş tedavisi görmeniz gerektiği hatırda tutulmalıdır. Hamilelik sırasında enfeksiyonun tedavi edilmemesinin oluşturduğu sıkıntılar diş tedavileri sırasında kullanılan ilaçların olası riskinden daha fazladır. Doktorunuz size kullanacağınız antibiyotikler ve ağrı kesiciler hakkında bilgi verecektir. Hamilelik sürecinde diş bakımınız hakkında endişelere sahipseniz, doktorunuz ile iletişime geçiniz ve bilgi alınız.

    5.02.2018 20:15:00 - Uzm. Dt. Hakan AYDIN