ENDODONTİK TEDAVİ ÖNCESİ
Kök kanal tedavisi işlemleri lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Genel olarak tedavi sonrası araba kullanmanızda ve işe başlamanızda herhangi bir kısıtlama olmamaktadır.
Kök kanal tedavisi uygulanacak vakalarda antibiyotik kullanımı oldukça sınırlıdır ve çok nadir durumlarda hastalara antibiyotik önerilmektedir. Gereksiz antibiyotik kullanımı ilaçlara karşı direnç gelişimine neden olmaktadır. Hekiminize danışmadan antibiyotik başlamamanız daha uygun bir yaklaşımdır.
Hastalarda bazı sistemik hastalıkların bulunması ve hastaların kullanmış oldukları ilaçların, tedavinin gidişatını değiştirdiği durumlar olabilmektedir. Bu yüzden tüm sağlık problemlerinizi ve kullanmış olduğunuz ilaçları doktorunuza bildiriniz. Protetik kalp kapakçığı olanlarda, kapakçık sorunu yaşayan kalp nakli olmuş hastalarda, romatizmal kalp hastalığı olanlarda, ciddi kalp hastalığı olanlarda, yapay yada transplante edilmiş organ taşıyanlarda, kontrol altında olmayan diyabet hastalarında, kortikosteroid kullanan hastalar gibi bazı sistemik problemler taşıyan hastalarda tedaviden bir saat önce profilaktik olarak antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Herhangi bir sorunuz varsa randevu öncesi lütfen bize danışınız. Diyabet, hipertansiyon gibi bir sağlık sorununuz varsa tedaviden önce ilaçlarınızı almanız, randevuya tok gelmeniz ve randevuyu sabah saatlerinde almanızı öneririz.
Tedavi lokal anestezi altında gerçekleştirileceğinden dolayı tedavi sonrası belirli bir süre hastalar yemek yiyememektedir. Tedaviye tok olarak gelmeniz sistemik durumunuzun düzeninin devamına yardımcı olacaktır.
18 yaşın altındaki hastalarımızın ebebeynleri ile birlikte gelmeleri gerekmektedir.
Lütfen randevu saatinizden 15-30 dakika öncesinde kliniğimizde hazır bulununuz.
ENDODONTİK TEDAVİ SONRASI
Endodontik tedavi sonrası
Tedavi sonrası şayet tedavi lokal anestezi altında gerçekleştirildi ise uyuşukluk tamamen geçene kadar hastaların çiğneme yapmaması önerilmektedir. Dil, dudak, yanak gibi dokular, anestezinin etkisi geçmeden bir şeyler yenildiği zaman travmatize olabilmekte ve yaralar oluşabilmektedir.
Tedavi sonrası dişlerde çiğneme esnasında veya kendiliğinden ağrılar olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ibuprofen türevi ağrı kesiciler kullanılabilir. Çiğneme esnasında ağrılar varsa ilgili dişin üzerinde çiğneme yapılmamalı, hastalar diğer taraftaki dişlerini kullanmalıdır. Bu dişlerin hassasiyeti bir hafta içerisinde azalarak geçecektir.
Kök kanallarının doldurulması seansından sonra dişler geçici bir dolgu maddesi ile restore edilebilmektedir. Bu durumdaki dişler kırığa karşı daha duyarlıdır ve dişin üst restorasyonu tamamlanana kadar dikkatli olunmalıdır.