DİYABET VE AĞIZ SAĞLIĞI
Diyabet hastalarında ağız sağlığında oluşabilen 4 problem
Diyabetli hastalarda ağız sağlığında birtakım problemler oluşmaktadır. Vücudun bakteriler ile verdiği mücadelede cevap daha düşüktür. Yüksek kan şekeri değerleri bakterilerin üremesini kolaylaştırmakta ve diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Şu şikâyetlerin olması diş eti hastalığına sahip olduğunuzu göstermektedir:
- Diş etlerinin kırmızı, parlak, kanamalı, şiş olması veya dişten kolay ayrılması
- Kaybedilmiş dişler
- Kronik ağız kokusu
- Düzensiz çiğneme veya protez dişlerin iyi oturmaması
Gülümsemenizi korumak için diyabeti kontrol altında tutun
Kontrol altına alınmış diyabet, ağız sağlığınınız devamını sağlayacaktır. Şayet şekeriniz kontrol altında değil veya yüksek kan şekeri değerlerine sahipseniz; ağız kuruluğu, diş eti hastalıkları, diş kayıpları ve pamukçuk gibi mantar enfeksiyonlara karşı daha riskli duruma geleceksiniz. Enfeksiyonların da kan şekerini daha da yükseltmesine bağlı olarak diyabetiniz kontrol altına alınması zorlaşacaktır. Ağız sağlığının devamı için şeker düzeylerinizi belirli değerlerde tutun.
Düzenli olarak diş hekiminize muayene olunuz
Diyabetli hastalar oral enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdırlar. Ağız ve diş muayenenizi yılda en az iki defa gerçekleştirmeniz önemlidir. Düzenli kontroller ve profesyonel temizlikler ağız sağlığınızın devamına yardımcı olacaktır. Diş hekiminiz tarafından dişleriniz ve diş etlerinizin bakımı için en uygun yolları öğretilecektir.
Bakteri plaklarını kontrol altına alın
Dişlerinizin etrafında oluşan bakteri plakları bünyesindeki mikroorganizmalar, diş minesinde hasar meydana getiren asitler salgılar. Uzaklaştırılmamış olan bakteri plakları, diş etleriniz ile dişlerin birleşim bölgesinde diş taşlarına dönüşür ve bu plak fırçalama ile uzaklaştırılamaz. Uzun süre dişlerin etrafında temizlenmeden kalırlarsa daha fazla zararları olmaktadır. Bakteri plakları diş eti iltihabı ve diş eti rahatsızlıklarına yol açar. Yüksek kan şekeri oranları diş etlerinizi daha problemli duruma düşürür.
Günlük ve etkili diş fırçalama
Günde dişlerin iki defa fırçalanması sadece nefesinizin temiz olmasını sağlamaz aynı zamanda ağız içi iltihaplara neden olan bakterilerin de uzaklaştırılmasını sağlar. Etkili bir diş fırçalama için diş fırçanızı 45 derecelik açı ile tutunuz ve orta sertlikle dişlerinizin her bölgesi temizlenecek şekilde en az iki dakika kullanınız. Diş fırçanızı çok sert kullanıyorsanız elektrikli fırçaları kullanabilirsiniz. Diş etleri ve dilinizi de fırçalayınız.
Günlük diş ipi kullanın
Diş ipi kullanımı plak kontrolüne yardımcı olmaktadır. Diş fırçalama ile dişlerinizin arasını yeterince temizleyemezsiniz. Aynı şekilde dişlerin arasında ara yüz fırçası kullanımı da dişlerin aralarının temizlenmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
Takma dişlerinizin bakımını ihmal etmeyin
Uyumu bozulmuş veya bakımı ihmal edilmiş takma dişler, diş etinde tahriş, ağız yaraları ve enfeksiyonlarına yol açabilir. Takma dişlerinizin uyumu için gerekli değişiklikler hakkında diş hekiminize danışmak önemlidir. Diyabetliyseniz pamukçuk gibi mantar enfeksiyonlarına ve iyileşmesi zor olan ağız yaralarına karşı daha risklisinizdir. Ayrıca kötü uyumlu takma dişleriniz de pamukçuk oluşumunu artırmaktadır. Enfeksiyon riskinizi azaltmak için takma dişlerinizi her gün çıkarın ve düzenli olarak temizleyin.
Tütün ürünlerini kullanmayı bırakın
Sigara, puro, yaprak tütün gibi tütün ürünleri herkesin ağız sağlığı için kötüdür. Ama sigara kullanan diyabetli hastalar diş eti hastalığı oluşmasında artan bir riskle karşı karşıyadırlar. Tütün ürünleri diş etlerine zarar verir, dişlerin etrafındaki kemikte erimelere neden olur ve sonuçta dişler sallanmaya başlar ve dişler kaybedilir. Sigara bırakma konusunda kendinizi motive ediniz. Bırakma nedenleri ile ilgili bir liste yapınız, gün belirleyiniz ve aile ve arkadaşlarınızdan destek alınız.
Cerrahi işlemler için kendinizi hazırlayın
Kontrol altına alınmış şeker değerlerinde enfeksiyon riski azalır ve iyileşme daha hızlı olur. Eğer cerrahi bir işlem uygulanacaksa bunu öncesinde diş hekiminize bildiriniz. Şeker değerleri kontrol altına alınana kadar işleminiz ertelenebilir.
4 adımda sağlığınızı koruyun
Hem diyabetinizi kontrol altında tutmak hem de ağız sağlığınızı devam ettirmek için şunları uygulayın:
- Sigara içmeyin
- Sağlıklı beslenin
- Şeker ilaçlarınızı düzenli kullanın
- Ciddi problemler oluşmadan önce düzenli olarak diş hekimine muayene olun
Bilmeniz gereken uyarılar
Herhangi bir ağrı veya şikâyete sahip değilseniz bile diş hekiminiz diş eti hastalığınızı tespit edeceğinden dolayı düzenli diş muayeneleriniz önemlidir. Erken belirtileri anlamak için ise dişleriniz ve diş etlerinizi kendiniz de gözlemleyin. Enfeksiyonlar hızlı yayılabilir. Kızarıklık, kanama, diş kayıpları, ağız kuruluğu ve diğer ağız içi belirtilerinizi tespit edersiniz bunları diş hekiminize bildirin.